V petek, dne 8.4.2022 smo se otroki iz skupine Pedenjped udeležili dogodka Dan za spremembe, ki je v Mariboru nastal v sodelovanju med Srednjo ekonomske šolo in gimnazijo Maribor, ZPM in humanitarnim prostovoljnim društvom UP-ornik Maribor. Dejavnosti so potekale v parku na Trgu Borisa Kidriča.

Vseslovenska akcija Dan za spremembe poteka že več let in je nastala z namenom osveščanja ljudi, da spoznajo in se odzovejo na potrebe svoje skupnosti, ji nesebično pomagajo in tako postanejo prostovoljci za en dan.

Dogodek za dobrobit Maribora je temeljil na poudarku o strpnosti med ljudmi, sprejemanju  drugačnosti in na predstavitvi ene izmed možnosti nudenja pomoči najranljivejšim skupinam. Dogodek je bil tudi ekološko obarvan.

Najprej nas je prijazno pozdravila stekloslikarka, pisateljica, pesnica in pravljičarka Simona Kopinšek, ki nas je povabila, da sedemo na blazine. Nekaterim otrokom je na obraz naslikala različne pomladne motive. Potem nam je povedala pravljico Polž in kobilica. Zgodbo o prevzetni kobilici, ki se je norčevala iz počasnega polža. Ker je bila tako hitra in nepazljiva, je pri ribniku skočila lačni ribi naravnost v usta. Polž je prišel tri dni kasneje do ribnika, ampak riba ni bila več lačna in je bi varen pred njo. Poanta zgodbe pa je: Včasih je prednost, če si drugačen. Počasi se lahko daleč pride.

Ob pripovedovanju zgodbe je pravljičarka igrala na boben, ki je pritegnil našo pozornost, saj se je razlikoval od običajnega. Kasneje nam je povedala, da se boben imenuje Tank drum ali po slovensko »Jezični boben.«  Podaril ji ga je gospod Halić, ki ga je naredil iz odpadnega kompresorja, v katerega je zarezal jezičke, ki jih je različno uglasil.  Dejala je, da je gospod glasbenik in da je naredil še veliko takšnih bobnov. Vsi njegovi bobni so narejeni iz odpadnih materialov, kot so odslužene raztezne posode, bojlerji, kompresorji, plinske jeklenke in še kaj … Otroci so se preizkusili v igranju nanj in bili so navdušeni nad njegovimi eteričnimi, pomirjajočimi zvoki, prijetnimi vibracijami.

Ogledali smo si še nekaj stojnic. Posebej nas je pritegnila stojnica, kjer so bili na listkih zapisi v različnih jezikih, ob njej so stala dekleta različnih narodnosti. Deklica, ki je bila pokrita z ruto, nam je v perzijskem jeziku napisala na listke naša imena.

Zanimiva je bila tudi stojnica s starimi predmeti in oblačili. Imela je napis Stari robi namenjamo novo rabo. Tam je potekala izmenjava oblačil Cunjami in izmenjava različnih predmetov. Povedali so nam, da nositi rabljeno oblačilo ni sramotno, ampak ima dejanje ekološko in odgovorno noto do okolja.

Odšli smo še na stojnico, kjer so iz odpadnega časopisnega papirja dijaki prostovoljci izdelovali ladjice za dobrodelni projekt 6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev v spomin žrtvam genocidov ter današnjim žrtvam človeške ignorance, najranljivejših v naši družbi. Tudi mi smo postali prostovoljci in pomagali pri izdelovanju ladjic. Ladjice bodo po vsej Sloveniji skrbno izdelovali  in jih pošiljali na Srednjo ekonomsko šolo ingimnazijo Maribor vse do 9. maja 2022. Potem bodo študenti arhitekture iz njih ustvarili veliko umetniško instalacijo. Umetniška instalacija je žanr sodobne umetnosti, ki je sestavljen iz kreativne postavitve predmetov v prostor. Ladjice bodo čisto zares rešilne, saj bodo društvu UP-ornik prinesle finančna sredstva. Po razstavi jih bodo prodali podjetju Surovina, ki jih bo reciklirala. Denar, ki ga bodo dobili od prodaje, bodo uporabili za socialno šibki sloj ljudi.

Po ogledu stojnic smo se odpravili proti v vrtcu in pobrali še smeti na poti, saj je ta dan pri nas potekala prostovoljna čistilna akcija.

                                                             Pedenjpedi – prostovoljci za en dan

Dostopnost