Dan slovenske hrane obeležujemo tretji petek v mesecu novembru. Slovenski tradicionalni zajtrk je sestavljen iz mleka, kruha, masla, medu in jabolk. Pomembno je, da so vsa živila slovenskega izvora, saj s tem izkazujemo podporo slovenskim lokalnim pridelovalcem in poudarimo pomen kmetijstva in čebelarstva.

Priprave na ta poseben dan smo v naši skupini začeli že v začetku novembra. V jutranjem krogu si je vsak otrok izbral poljubno fotografijo na to temo in naloga je bila, da opiše, kaj je na njej. Naslednjič smo fotografije razvrščali po skupinah: mleko in mlečni izdelki, sadovnjak in jabolka, žita in kruh, čebele in med. S pomočjo tega smo spoznali, kako nastane posamezno živilo. Napisali smo naslov in naredili veliki miselni vzorec, ki smo ga nalepili na vidno in dobro dostopno mesto v igralnici, da si lahko otroci fotografije ogledujejo kadar koli.

Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart je vrtcu posodilo kravo, ki smo jo poimenovali Berta. Skupaj z otroki smo ugotavljali, kaj krave jedo, pijejo in kaj nam dajejo. Prišli smo do spoznanja, da imajo krave najraje travo, seno in »šrot« ­- zmleto koruzo, da pijejo vodo in nam dajo mleko. Nato smo pripravili razstavo v garderobi vrtca.

Zbirali smo odpadno embalažo mlečnih izdelkov, s katerimi smo se igrali in pripravljali drugi del razstave. Vsak otrok je tudi narisal, kaj spada v slovenski tradicionalni zajtrk.

V petek, 18. 11., smo pa Slovenski tradicionalni zajtk, s sloganom Zajtrk z mlekom – super dan!, le obeležili. Zjutraj smo si pripravili in okrasili mizo ter naredili pogrinjke. Vzeli smo si čas, ponovili, kar smo si zapomnili ter pojedli zajtrk. V jutranjem krogu smo si ogledali poučen posnetek Slovenski tradicionalni zajtrk, ki ga je pripravilo društvo ZSPM. Za konec pa je vsak otrok pobarval svojo čebelico.

Zapisala: Tjaša Toplak

Dostopnost